Med det karakteristiske 1.175 meter høje, hjerteformede fjeld som et dramatisk bagtæppe til byen, ligger Uummanaq på en 12 km2 stor ø. Vi befinder os 500 kilometer nord for Polarcirklen, og allerede her fra morgenstunden skinner solen fra en skyfri himmel – hvilket den gør ganske ofte her i Uummanaq, der kaldes ”Grønlands Riviera”. Den eneste måde at komme til Uummanaq på er per helikopter eller båd.
Morgenvandring:
Besøg ved julemandens hus
Nissebanden slog sidst i 80’erne én gang for alle fast, at julemanden bor i Grønland og ikke i hverken Finland, Canada – eller hvor der nu bliver gjort krav på hans tilhørsforhold. Og sørme, om ikke julemandens hus ligger netop her i Uummanaq. Hvorvidt han altid har boet i Uummanaq-området melder historien intet om, men det har han i hvert fald gjort siden 1989, hvor DR sendte Nissebanden til Grønland – og gav julemanden et lille hus for foden af Hjertefjeldet. Og her ligger det stadig.
Sammen med Helle, vores vandre- og naturglade rejseleder, er der umiddelbart efter ankomst til Uummanaq tilbud om at tage med på en vandretur til julemandens hus – en tur på knap tre timer frem og tilbage. Selvom gårsdagens vandretur formodentligt har givet lidt tunge ben rundt omkring – det har det i hvert fald hos mig – er der en del som tager udfordringen op i det lettere kuperede klippelandskab omkring det smukke, hjerteformede Uummanaq-fjeld.
Da vi når frem, er julemanden desværre ikke hjemme…
Kl. 11:30:
Frokost på Hotel Uummanaq
Med vue ud over den hyggelige havn i Uummanaq, hvor vores skib ligger side om side med motorbåde, fiskekuttere og et mini-isfjeld, der har forvildet sig ind i havneområdet, nyder vi en ”alt godt fra havet”-frokost på Hotel Uummanaq. Ahhh – roen sænker sig i krop og ben efter traveturen. Solen står direkte ned på den restaurantens store terrasse, hvor mange sidder og nyder varmen – og jeg får efter maden snuppet mig den kop kaffe, som jeg ellers havde regnet mig at blive budt på af julemanden…
Først på eftermiddagen:Hval(er) i sigte!
Vi er netop sejlet ud af havnen i Uummanaq, og en del af os står på udkigsplateauet på øverste dæk med en kop kaffe i den ene hånd, kikkerten i den anden – og kamera om halsen. Man ved jo aldrig, hvad der kommer forbi – og øverst på den fælles ønskeseddel står hvaler – hverken mere eller mindre…! I de tidlige morgentimer er der godt nok blevet set nogle hvaler, men vi vil have mere! Pludselig er der én, som spotter en hval i sin kikkert, og Helle, rejselederen, styrter ned på broen og annoncerer det i højttaleranlægget. ”Hval klokken 11,” lyder det entusiastisk. For at andre hurtigt kan finde hvalens position, angiver man det fra klokken 1-12 i forhold til skibets sejlretning, hvor klokken 12 er ret fremme for skibet. Vi spotter – alle er nu kommet ud på dækket. Er den der mon stadig? Jo, pludselig puster den blåst op, så kommer den mørke ryg og rygfinnen, som er forholdsvis lille. Det er en finhval, vurderer de hvalkyndige rejseledere. Verdens næststørste hval – efter blåhvalen. Den skyder sig op af vandet flere gange, og begejstringen er stor på skibet. Der bliver filmet, taget billeder – akkompagneret af spontane begejstringsudbrud. At se hvalen boltre sig i vandet giver gåsehud – hvor heldig har man lov at være at opleve dette enorme dyr på så tæt hold?
Det skal vise sig, at dette absolut ikke bliver dagens sidste hval. Vi har hval-held om bord og ser dagen igennem flere finhvaler samt vågehvaler, den såkaldte sildepisker.
Midt på eftermiddagen:
Varm chokolade på dækket
”Så er der varm chokolade med is på dæk fem, agter.

Kom og vær med til at kigge efter hvaler,” annoncerer René, skibets danske purser, pludselig ved 15-tiden over højttaleranlægget. Og det er absolut ikke et tilbud, han behøver at lokke med to gange. Uhmmm – varm chokolade i det fri, på hvaljagt i isfjeldsterrænet. Lige præcis mens chokoladedrikningen finder sted bliver der nu ikke spottet hvaler – men hyggeligt er det. Der er forbløffende varmt på dækket, hvor der herude agter er læ. Mange sætter sig og slikker lidt sol. Flere har gennem de sidste par dage fået røde næser og kinder – solen brænder igennem på disse kanter, og solcreme med høj faktor er en nødvendighed.
Sidst på eftermiddagen: Besøg i lille fiskerbygdDet ser ud til, at de fleste af de 62 indbyggere i fiskerbygden Niaqornat er dukket op på den lille strand foran bygden for at være med til at tage imod os. Nogle af dem har deres smukke, grønlandske nationaldragter på – blandt andet flere af børnene. Vi ligger for anker ud for Niaqornat, hvor vi skal på besøg, og sejler ind holdvis i zodiacs. Efter hvad jeg lige hurtigt når at tælle fra zodiac’en, er der ikke meget mere end 30 huse på den lille landtange ud i havet, hvor byen ligger. Selvom bygden altså blot tæller 62 personer, så viser det sig, at der som udgangspunkt ikke mangler noget, hvad faciliteter angår: Der er en lille butik, en kirke (men dog ingen præst), en sygeplejestation, et fælleshus, hvor man kan holde fest – eller vaske tøj – samt en skole, der går op til 9. klasse. Der er ni elever på skolen. Og to lærere.

De fleste af mændene i byen er fiskere eller fangere. Men tiderne her i Niaqornat er ikke, som de hár været. Der er indført kvoter på blandt andet hvalros, isbjørn, sildepisker og forskellige fugle. Og byens fiskefabrik lukkede for fem år siden – det var ikke rentabelt at holde den kørende, så i dag må byens mænd sejle de 70 kilometer til Uummanaq for at sælge deres fangst på fiskefabrikken der.
Indbyggertallet er for nedadgående – flere unge har valgt at søge væk herfra. Men ikke den 36-årige "lokalguide", som jeg går lidt rundt i bygden med. Han har tværtimod taget turen den modsatte vej og er tilflytter fra Nuuk. Han flyttede til Niaqornat for fem år siden, da han blev kærester med en pige herfra, som han havde mødt på internettet, fortæller han. Internetforbindelse i sådan en lille bygd? ”Ja, selvfølgelig” svarer han.

Han er ét ud af fem bestyrelsesmedlemmer i "Niaq Turism", Niaqornats lille turistråd, som bygden har stablet på benene for at kunne servicere sådan nogle som os - krydstogtturister - og samarbejdet med Albatros har nu fungeret i et par år.
Vi går en tur op til bygdens kirkegård, der ligger på en bakketop med den smukkeste udsigt ud over havet. Ifølge grønlandsk tradition skal udsigten for de døde være mindst lige så smuk som den, man kan nyde i levende live, og det lever denne lille kirkegård til fulde op til.
Undervejs, mens vi går, fortæller han om sit liv i bygden. Jeg er nysgerrig på, hvordan det mon har været for ham at flytte fra hovedstaden Nuuk til så lille et sted som her? Hvad har været den største omvæltning? ”Lyset,” svarer han og fortsætter: ”I Nuuk står solen op og går ned hver eneste dag. Her har vi flere måneder om vinteren, hvor vi ikke ser solen.” Det lader til, at han nu har det som en fisk i vandet her i Niaqornat, hvor han arbejder som renovationsarbejder.

Det bliver spændende at følge med i, hvordan tingene kommer til at forme sig for bygden. Bliver der mon ved med at være fyldt med hylende slædehunde? Og fangstredskaber foran husene? Vinterforråd på træstativerne uden for de små huse i form af blandt andet tørret hellefisk, sæl og grønlandshaj? Samt skind fra isbjørnehoveder, der hænger til tørre på tørresnorene? For det er de øjebliksbilleder, vi får med os her i dag, hvor bygden har slået dørene op for os – og ikke blot byder på kaffe og kage på stranden, men også på en ekstremt stor gæstfrihed og hjertevarme. Meget rørende oplevelse at være på besøg her i Niaqornat!
Fra kylling til viking
En halv time inden vi skal tilbage til skibet, beslutter jeg mig alligevel for at gøre det, som jeg i går sneg mig udenom: Jeg hopper i badetøjet og i det kolde, arktiske vand! Sammen med to andre ”albatrosser”, Poul Erik og rejseleder Jonatan, bader jeg ved den lille strand i Niaqornat. Eller ”bader” er vel i virkeligheden så meget sagt – for jeg er blot hurtigt nede og dyppe og så ellers op igen. Skrigende! For oplevelsen kan beskrives meget kort: iskoldt! Men også fantastisk, forfriskende – og måske vanedannende? Det vil vise sige, om dette bliver startskuddet til vinterbadning, for mon ikke sommerbadning i Grønland matcher dansk vinterbadning meget godt? Vandet er maksimum fem grader, og folk fra bygden står på sidelinjen – sammen med en stor del af ”albatrosserne” – og griner forundret over vores bade-eksperiment. Eller måske griner de i virkeligheden mest af alt af det samme, som jeg forsøger lige præcis at lade være med at grine af: Jonatans skriggule, brasilienske badebukser. Et fantastisk syn her midt i det storladne, grønlandske landskab. Med disse selvlysende badebukser på er der i hvert fald ingen fare for at blive taget for at være hverken sæl, hval eller hvalros…
Godnat fra det arktiske – kroppen summer stadig skønt efter det kolde gys.
Jonatan og Poul Erik i vandet